De Berg Praktijk
                     Op het Platteland

         Psychologie en Training

De Berg Praktijk
Op het platteland
Psychologie en Training 

Drs Cherine van den Berg

Psycholoog & Trainer

Hoe ik Psycholoog ben geworden:
Van LOM-school advies naar Universiteit

"Later als ik groot ben ga ik mensen helpen als sigoloog" gevolgd door "mama ik denk echt dat ik later psycholoog wil worden" tot "ik kan niet geloven dat ik psycholoog ben geworden".

Gezien mijn schoolrapport op de basisschool leek mijn wens geen haalbaar verlangen. 'Mijn ernstige familieomstandigheden hadden een ongunstig effect op mijn toch al geringe kunnen', aldus mijn leraar op de Vrije school. LOM school was zijn advies... Een Master graad in de Psychologie was het uiteindelijke resultaat. Het resultaat van een krachtige wil en liefde voor het vak.
Aangezien mijn docenten op het MBO veel meer vertrouwen in mij hadden dan de leraar op de basisschool en ik nog steeds de vurige wens had psycholoog te worden, heb ik de gok gewaagd op het HBO. Mijn cijfers bleven evenredig met mijn zelfvertrouwen stijgen, wat er voor gezorgd heeft dat ik mij heb durven inschrijven aan de Universiteit van Amsterdam. Helaas drie keer gezakt voor de wiskunde toelatingstest en daarmee ook voor toelating tot de studie. 
Opgeven? "Dat kan altijd nog", dacht ik. Bijvoorbeeld op het moment dat ik wel bij de Vrije Universiteit van Amsterdam was toegelaten (omdat de wiskunde toelatingstest later dat jaar werd afgenomen) maar voor beide eerste tentamens zakte.
Een mooi moment om er voor te kiezen mijzelf 3 maanden op te sluiten in het leven van 'een student met een missie': 6 uur op, leren, leren, boodschappen doen, leren, leren, sporten, leren, koken (en ondertussen handsfree mijn sociale contacten onderhouden) om vervolgens weer te kunnen leren. Als ik hieraan terug denk krijg ik wonderlijk een grote glimlach op mijn gezicht. Het was naast een 'streng regime' ook een magische tijd. Ik denk omdat succes volgde...
Ik heb uiteindelijk een manier van studeren eigen gemaakt waardoor ik de stof makkelijker kon onthouden. Namelijk door overal bij te tekenen -> zie afbeelding van mijn aantekeningen van neurale verbindingen in de hersenen. Uiteindelijk haalde ik in het 3e jaar tot mijn grote verbazing zelfs een 9.7 (dat was 1 fout) op mijn statistiek tentamen, waarmee ik in 1 klap promoveerde tot nerd van het jaar. 

Van werken in de praktijk naar een eigen praktijk..

Op het MBO mocht ik 3 jaar full-time praktijk ervaring opdoen. Ik heb veel geleerd van mijn werk in asielzoekerscentra met kinderen, in een verzorgingshuis met dementerende ouderen, in een meisjes internaat met pubers en bij stichting welzijn als gezinsondersteuner. 
Tijdens mijn universitaire studie heb ik voor mijn master scriptie heel wat gevangenissen bezocht om gedetineerden te testen op neurocognitieve taken voor wetenschappelijke onderzoek. 
Mijn ervaring in de geestelijke gezondheidzorg met behandelen, diagnostich onderzoek en het geven van Mindfulness trainingen heb ik opgedaan bij GGZ-inGeest in Amsterdam. In deze periode begon mijn droom werkelijkheid te worden. Een oneindigheid aan inschrijvingen, licenties en referenties later was De Berg Praktijk een fijt...

Dyslexie

Mijn Dyslexie valt nog steeds op, maar ik heb inmiddels geleerd om het aan te geven en daarna los te laten. Het gaat immers niet om een d of een t, een ij of een ei maar om de I van Inhoud en de A van Aandacht voor de mensen die ik tegenover mij heb. 

Docent 

Ik heb les gegeven aan Bedrijfskunde-, Psychologie- en Pedagogiek-studenten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Een grote uitdaging maar een nog groter feest om lessen te mogen ontwikkelen en leerlingen te leren motiveren. De mooiste evaluaties die ik daar van 2 leerlingen te lezen kreeg waren: "Ik vond het heel fijn dat je bij de presentaties aardig en ge├»nteresseerd bleef kijken, ook als het mis ging, dan voel je je geen sukkel" en "Je geeft het gevoel aan mensen dat ze fouten kunnen maken en bent daarom een fijne docent". Dit is alles wat ik als docent kon wensen...

Mindfulness.. Ik??

Een aandachtstraining? "Daar ga ik me toch nooit op kunnen concentreren.." Zweverigheid is ook al niet iets voor mij, ik hou van duidelijkheid, wetenschap en concrete resultaten. 
Maar ik wilde toch ook graag van mijn hoofdpijn af, minder het gevoel hebben dat mijn leven aan mij voorbij flitste en de kritische en oordelende stemmetjes de mond snoeren. Mindfulness heeft mij hierin enorm verrast. De duidelijke praktische oefeningen helpen mij nog steeds en ik geniet van het inzetten van meditatie bij muziek, bij wandelingen, tijdens het auto rijden of als werkpauze.. er is zo veel mogelijk en het maakt mijn leven zoveel intenser. 

Van Bol naar Body Balance Docent

Ik heb een periode in mijn leven 80 kilo gewogen en heb op mijn 23e het roer om kunnen gooien. Ik ben anders gaan eten en mijn beeld van een sportschool veranderde in korte tijd van 'Strafkamp' naar 'Sport-paradijs'. Tijdens een lesje Body Balance werd mij tot mijn grote verbazing door de docent gevraagd of ik het niet leuk zou vinden om de opleiding te gaan volgen tot Body Balance docent. Dat ik daar zenuwachtig "ja" op zij is inmiddels meer dan 8 jaar geleden. De verandering waar ik het meest dankbaar voor ben is dat ik me nu bij bepaalde voeding afvraag: "is het niet slecht voor mijn gezondheid? In plaats van: "wordt ik hier niet dik van? 

Roods & Roads

Ik ben in Bussum geboren en getogen tot mijn 17e. Toen volgde een jaar in Drenthe met het gezin om vervolgens op mijn 18e alleen naar Curacao te vertrekken. Het heeft anderhalf jaar geduurd voor ik de regen, de treinen (geen idee waarom), mijn familie en vrienden maar vooral de diepgaande gesprekken ging missen. Er volgde wat jaren in Meppel, wat  maanden in Groningen en jaren in Amsterdam. Nu is de liefde voor Friesland erbij gekomen. Het landschap beneemt mijn adem, de wind geeft mij energie en de gastvrijheid van de mensen geeft mij de bevestiging op de juiste plek te zijn met mijn praktijk.