De Berg Praktijk
                     Op het Platteland

         Psychologie en Training

De Berg Praktijk
Op het platteland
Psychologie en Training 

Wat gaat er schuil achter relatieproblemen


Vaak zijn ruzies een protest tegen het verlies van emotionele verbondenheid.

Wat werkelijk gevraagd wordt is: “kan ik je vertrouwen? Ben je er voor me als ik je nodig heb? Heb je mij nodig? Vertrouw je op mij? Ben ik belangrijk voor je ?”

Het is nu eenmaal zo dat wij allemaal, mannen en vrouwen, behoefte hebben aan verbinding (geborgen voelen, ergens bij horen) en in verschillende mate de angst voor hechtingsverlies hebben.

Mannen hebben het vaak over: Afgewezen zijn, mislukken, tekortschieten.

Vrouwen hebben het vaak over: Verlatenheid, verlies van verbondenheid maar ook over bescherming en veiligheid.


Wat aan de oppervlakte ligt (problemen met communiceren bijvoorbeeld) heeft vaak weinig te maken met de oorzaak en dus ook niet met de oplossing. Vaak zien we dat mensen op bijvoorbeeld hun werk zeer sociaal vaardig zijn en geen enkele moeite hebben om juist te communiceren, maar tijdens een gesprek met hun partner blokkeren of buitensporig reageren. Als we ruzie hebben of als we bang zijn de ander te verliezen dan activeert ons angstsysteem in de hersenen, wat er weer voor zorgt dat onze frontale hersenen (nodig voor logisch redeneren) minder goed functioneren. Dit kan verklaren waarom we op ons werk prima communiceren maar dit een ander verhaal wordt in de relatie. Het draait allemaal om verbondenheid en veiligheid. Als hier een gebrek aan is veranderen meningsverschillen en conflicten in negatieve cirkels die het vertrouwen aantasten en de relatie ondermijnen. Deze cirkels geven een blijvend gevoel van machteloosheid, angst en isolatie.

Voor een gezonde relatie is het van essentieel belang om protest tegen verwijdering te herkennen. Om een veilige liefdesband te behouden moeten stellen in staat zijn om de verbinding te herstellen op momenten waarop die verbroken wordt.

Je moet de patronen zoals de ‘Zoek de boef’ leren zien, het hele gedoe. Kijk dus naar het hele plaatje, niet alleen naar de woorden of het onderwerp.
Het is belangrijk dat beide partners moeten inzien hoe de danspassen de ander in de dans meeslepen. “Als ik koel en afstandelijk blijf, laat ik jou alleen en breng jou ertoe om mij te achtervolgen en aan te dringen op verbinding”. “Als ik maar blijf trekken en eisen blijf stellen ga jij je meer terugtrekken en jezelf meer beschermen”. “Als ik mijn angst opzijzet, het risico aan durf en kwetsbaar zeg dat ik dol op je ben, dan merk ik dat je jezelf minder hoeft te beschermen en dichterbij mij durft te komen”. Ben je er goed bewust van dat de patronen zoals de ‘Protest Polka’ over hechtingsproblemen gaat. Het kan niet worden opgelost met behulp van technieken voor logische probleemoplossingen of communicatievaardigheden. 

Jullie moeten de ‘roep’ om verbondenheid leren kennen: “Dat ik ‘trek’ doe ik niet om te pesten, maar omdat ik zo graag een reactie van je wil die mij geruststelt, wat mij dus de geruststelling geeft dat ik nog belangrijk voor je ben en dat je bij me zult blijven” of “Als ik me terugtrekt doe ik dat niet om jou te pesten, maar omdat ik bang ben, bang dat we ruzie krijgen, bang voor een afwijzing, bang dat we dan uiteindelijk uit elkaar gaan”. Het gaat om het leren begrijpen dat de angst om de liefde te verliezen zorgt voor het protesteren en het terugtrekken. Dan kunnen we leren inzien dat de polka en niet onze partner onze vijand is. Tenslotte leer je je diepere emoties te delen met je partner (“ik ben bang dat ik niet meer belangrijk voor je ben”) en je behoefte aan te geven (“ik zou het zo fijn vinden om gewoon even bij je te liggen”).


Willen jullie graag aan de slag, maak dan een afspraak voor een intakegesprek door het contactformulier in te vullen. 

Let op: de praktijk is per 1-11-2019 voor onbepaalde tijd gesloten.